Antioxidanții. Ce sunt și care sunt beneficiile acestora - Buticul Verde
Antioxidantii

Antioxidanții. Ce sunt și care sunt beneficiile acestora

Antioxidanții. Ce sunt și care sunt beneficiile acestora. 

Poate ai auzit în diverse situații despre antioxidanți și despre faptul că sunt esențiali pentru sănătatea noastră. Cu toate astea, puțini oameni știu întocmai ce sunt sau cum funcționează. Astăzi, însă, vei descoperi de ce sunt atât de importanți, felul în care acționează și cum pot preveni anumite boli grave.

Antioxidantii

Din acest articol vei afla ce este stresul oxidativ, de ce este acesta nociv, dar și cât de ușor îl poți combate!

 

Oxidarea și radicalii liberi

Pentru a înțelege ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia, trebuie să știm ce este oxidarea și de ce acest proces poate fi atât de dăunător pentru organism. Oxidarea o putem observa și în mediul înconjurător: când un metal ruginește sau când o felie dintr-un măr își schimbă culoarea după ce este tăiată. Oxidarea este, așadar, o reacția chimică normală, care se întâmplă în toate celulele, inclusiv în cele din corpul nostru. Dar cum se întâmplă acest proces și, mai ales, de ce acesta poate deveni nociv? După cum am spus, oxidarea este rezultatul unei reacții chimice naturale ce are loc  atunci când celulele din corpul nostru intră în contact cu oxigenul pe care îl respirăm.

În mod normal, acesta nu este un lucru negativ deoarece aerul și, implicit, oxigenul este esențial pentru a trăi. Probleme apar în momentul în care moleculele de oxigen se întâlnesc cu  radicalii liberi, creându-se astfel stresul oxidativ.

Radicalii liberi?

Aceștia sunt substanțe dăunătoare care fie sunt produse de corpul nostru în urma unor procese metabolice, fie provin din surse externe. 

Structura moleculară a radicalilor liberi este incompletă, iar aceștia “fură” din compoziția celulelor sănătoase din organism, creând o reacție în lanț și afectând, astfel, întregul organism.

Iată câțiva factori interni care favorizează formarea de radicali liberi în corpul nostru:

 • Stresul (fizic și psihic)

 • Deficienţa nutriţională

 • Diabetul zaharat

 • Bolile asociate cu reacţii inflamatorii

 • Intervenţii chirurgicale

 • Disfuncţia metabolismului lipidic

 • Disfuncţii cronice renale

Totodată, sunt numeroase surse externe prin care radicalii liberi pătrund în organism:

 • Radiaţiile UV

 • Poluarea stratului de ozon (oxizii de azot)

 • Consumul de alcool

 • Fumatul

 • Anumite medicamente (citostatice)

 • Dieta nesănătoasă (alimente procesate sau prăjite)

Procesul prin care radicalii liberi intră în contact cu particulele de oxigen se numește stres oxidativ. Acesta devine periculos atunci când radicalii liberi sunt în număr foarte mare, acaparând, din punct de vedere numeric, celelalte celule. Studiile arată faptul că stresul oxidativ ar fi una dintre cele mai importante cauze ale îmbătrânirii premature. De aceea este important să ducem un stil de viață cât mai sănătos, evitând obiceiurile nocive amintite mai devreme (fumatul, consumul de alcool, hrana nesanătoasă).

Urmări ale stresului oxidativ pot fi:

 • Îmbătrânire

 • Anxietate

 • Pierderi de memorie

 • Oboseală cronică

 • Lipsă de concentrare

 • Dureri de cap

Dar antioxidanții?

Un rol important în combaterea efectelor negative ale stresului oxidativ îl joacă antioxidanții, care funcționează precum un sistem de apărare. După cum am spus, radicalii liberi alterează celulele noastre sănătoase. Antioxidanții nu fac nimic altceva decât să “se sacrifice” în fața acestor compuși dăunători, astfel încât celelalte celule să rămână neatinse. Pe scurt, antioxidanții împiedică distrugerea celulelor din corpul nostru.

Organismul nostru are capacitatea de a produce de unul singur antioxidanți, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, numărul acestora va fi tot mai scăzut. Pe lângă acest lucru, stilul nostru de viață este crucial pentru combaterea efectelor nocive ale oxidării. Cu cât dezechilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi este mai mare, cu atât sistemul nostru va avea mai mult de suferit. Există însă și posbiilitatea de a asimila antioxidanții din surse externe, precum anumite alimente sau suplimente alimentare.

Iată care sunt cei mai puternici  antioxidanți

Resveratrolul:

Conform studiilor, resveratrolul este un compus natural cu un puternic efect antioxidant. Acesta este folosit de unele plante pentru a se proteja împotriva radiatiilor UV sau pentru a îndepărta anumite bacterii. În organismul nostru, resveratrolul are un puternic efect anti-ageing. Acesta are abilitatea de a neutraliza anumite enzime din corpul nostru, numite sirtuine, responsabile cu procesul de îmbătrânire. 

Pe lângă asta, resveratrolul îmbunătățește circulația periferică și susține buna funcționare a sistemului imunitar. Cea mai mare cantitate de resveratrol o găsim în strugurii negri. Medicii recomandă includerea resveratrolului în dieta zilnică, prin alimentație sau suplimente alimentare. Resveratrol 100mg, este o excelentă opțiune de a asimila acest antioxidant.

 • Vitamina C

Cu toții cunoaștem cât de importantă este vitamina C pentru sistemul nostru imunitar. Iată că această vitamină este și un foarte bun antioxidant. Aceasta are un foarte puternic efect energizant, ajutând persoanele care se confruntă cu oboseala cronică sau cu stările de anxietate. Importante surse de vitamina C sunt fructe precum kiwi, cătina sau citricile. Pe site-ul nostru vei găsi numeroase suplimente alimentare pe bază de Vitamina C.    

 • Flavonoidele

Bioflavonoidele sunt compuși derivați din plante, având un puternic rol antioxidant. Cercetătorii afirmă faptul că aceste substanțe pot ajuta în vindecarea unor afectiuni, fiind folosite în scop terapeutic sau de protecție. Flavonoidele facilitează absorbția vitaminei C în organism, fiind cunoscute pentru rolul lor de a crește nivelul de apărare al antioxidanților din corpul nostru. Pe lângă efectul antioxidant, Flavonoidele sunt folosite în lupta împotriva alergiilor, tratând afecțiuni precum rinita alergică, astmul alergic sau dermatita atopică. Surse importante de flavonoide sunt ceaiul verde și ceaiul negru, însă acestea pot fi cumpărate și sub formă de suplimente alimentare.

Quercitin 500mg este un nou supliment alimentar oferit de Cosmo Pharm, cu o formulă ce are la bază extract standardizat de quercitină, obținut din mugurii florali de salcâm japonez. Datorită absorbției imediate, efectele benefice ale acestui excelent antioxidant pot fi vizibile foarte rapid. Este ideal să acordăm o atenție sporită stilului nostru de viață, deoarece acesta poate influența extraordinar de mult starea de sănătate.

Obiceiurile nesănătoase pot avea efecte nocive asupra organismului nostru, iar alimentația bogată în substanțe benefice ne pot ajuta să ne menținem tineri și sănătoși.

 

 

Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

INCHIDE
Producatori
.
Add to cart